Door gesprekken leer ik mezelf kennen

Over Moniek Vossebeld

Weet je wat zo motiverend is aan de methode Motiverende gespreksvoering? Je hoeft het niet meteen allemaal te weten  en te kunnen om al in je eerstvolgende gesprek effect te zien. Gewoon doordat je je meteen bij de eerste introductie al bewust wordt van een aantal belangrijke zaken. Dingen die een gesprek kunnen maken en breken. Je merkt het bijvoorbeeld doordat iemand die niets wilde ineens wél open staat voor contact met jou.

En dat je meteen effect merkt is precies wat ik jóu ook wil laten ervaren!

We blijven ons hele leven bijleren, met vallen en opstaan. Altijd. Mijn foto-collage  op deze pagina illustreert hoe ik, net als  jij, altijd in ontwikkeling blijf. Ik ben zeer geïnteresseerd in ‘gedrag’. ‘gedragsverandering’ en ‘andere culturen’. Daarom ging ik op stage naar Brits-Guyana. Zo start in 1991 mijn loopbaan in de wereld van voorlichting, gezondheid, welzijn en preventie. Ik werkte bij  Consultatiebureaus voor Alcohol  en Drugs, GGD’s en diverse welzijnsorganisaties. Mensen meer laten bewegen, bestrijden van armoede en eenzaamheid, taalverwerving, mantelzorgondersteuning zijn thema’s waaraan ik  werkte. Veelal samen met vrijwilligers.

In 2014 volgde ik als sociaal werker een workshop over Motiverende gespreksvoering. Samen met zo’n 12 professionals die ook actief zijn binnen het sociaal domein. De trainer/acteur, wat een inspirerend verhaal vertelt ze! De informatie die ik krijg over de methode komt bij mij écht binnen: “Dit is het!” Ik besluit op dat moment: hier wil ik zelf goed in worden. Én ik wil het graag anderen leren. Ik volgde allerlei trainingen.  In 2019 nam ik deel aan de Training for  New Trainers (TNT). Daarmee werd ik lid van het (inter)nationale netwerk van trainers MINT-Inc en MINT-Ned.

De methode lijkt eenvoudig, maar is door onze ingesleten opvattingen, gewoonten en patronen behoorlijk lastig om je eigen te maken. Sommige mensen  voeren een motiverend gesprek ‘van nature’, alsof ze nooit anders gedaan hebben. Maar voor de meesten van ons, zeker ook voor mij, is het een proces van leren, oefenen, doen, van je fouten leren en jezelf blijven verbeteren. En daarvoor is een veilige leeromgeving nodig. Ik doe er alles aan om je die te bieden, zodat jij met voldoening en plezier alles uit jezelf en je gesprekken kunt halen.

Volg mij op Social Media:

THW-Voorlichting

Met deze HBO-opleiding in Deventer werd ik in 1992 gezondheidsvoorlichter en preventiewerker. Stage in       Brits-Guyana.

Train de trainer

Na diverse trainingen Motiverende gespreksvoering te hebben gevolgd, leerde ik in  2018 de methode aan anderen over te dragen.

Training for New Trainers

Om lid te kunnen worden van het (inter)nationale netwerk van trainers MINT-Inc en  MINT-Ned is deelname aan deze training nodig. Estland, 2019.

Hoe klanten mij ervaren

Hartelijk dank voor de prima les.  Petje af. En dank voor dit materiaal. Ik verheug me op volgende week.

P.F.E., taalvrijwilliger

Via Vrijwilligerscentrale Lochem

Fijne praktische bijeenkomst.  Leuke werkvormen.  Digitale en persoonlijke presentatie met veel variatie. Verhelderend en met afwisselende oefenmomenten.

Karen Klompmaker

Directeur basisschool Sprankel, Herwen

Wil jij samen met mij werken aan een oplossing voor jou?