Blog

“Waar bemoei je je mee!”

“Waar bemoei je je mee!”

Uitspraken die je liever niet hoort… ‘Wacht maar tot je zelf zoiets meemaakt!’ of ‘Waar bemoei je je mee!’ Jij hebt er vast ook wel eens mee te maken. Uitspraken die soms heftige emoties bij je oproepen, zoals irritatie, boosheid, frustratie of die je misschien onzeker maken.
Soms komen die uitspraken van mensen die je juist graag zou willen helpen. In de praktijk reageer je vaak in ‘a split second’. En vaak niet op de meest effectieve manier. Op de automatisch piloot. En je bereikt dan vaak het tegenovergestelde van wat je wilde…
Herkenbaar?
Maar wat werkt dan op zo’n moment wél? Hoe zorg je ervoor dat jouw emoties je niet in de weg gaan zitten? Hoe bouw je nu zo’n ‘vervelend’ moment om tot een sfeer waarbij de ander je niet ‘tegen werkt’, maar de kans veel groter wordt dat hij / zij met je mee gaat werken?
Als je de volgende 8 stappen kunt toepassen maak je het verschil!

lees verder
Vraag het gewoon!

Vraag het gewoon!

Bij ieder gesprek neem  ik mezelf mee. Handelen vanuit de basishouding lukt me meestal wel én soms iets minder. Ik wil er graag beter in worden. Ik  vraag me regelmatig af: Doe ik het goed? Doe ik het goed genoeg? Helpt het degene waarmee ik in gesprek ben verder?
Herkenbaar?

Om de gespreksvaardigheden bij mezelf aan te scherpen ben ik in het ‘Praktijkboek Motiverende gespreksvoering’ van Joke Claessens en Rob d’Hondt gedoken. De vragen op pagina 34 helpen me bij de soms abstracte begrippen die horen bij de ‘basishouding’. Jou misschien ook?

lees verder
Geniet jij voldoende van je succesjes?

Geniet jij voldoende van je succesjes?

De teller voor de Facebook-pagina van Motiverend gesprek staat op…. 100! Dit mooie ronde getal is voor mij een
prachtige mijlpaal! En ik heb nog een mijlpaal… Sinds gisteren ben ik de trotse eigenaar van een Zoom-abonnement. Tijdens de inspirerende ‘Workshop online Werkvormen’ van Arie Speksnijder maakte ik kennis met allerlei prachtige digitale tools en werkvormen. En die ga ik de komende periode gebruiken!
Maar waarom zijn persoonlijke mijlpalen eigenlijk zo belangrijk bij gedragsverandering? En… geniet jij voldoende van persoonlijke successen?

lees verder
Informatie en advies geven begint met een vraag

Informatie en advies geven begint met een vraag

Ken je dat? Dat je informatie en adviezen geeft en dat de ander er weinig tot niets mee doet? Terwijl je als professional of vrijwilliger vaak waardevolle informatie beschikbaar hebt. Waar je cliënt echt veel aan kan hebben. Motiverende gespreksvoering biedt een manier waarop je informatie kunt uitwisselen, zodat je wél bereikt wat je wilt. Het begint altijd met een vraag… Lees je mee hoe het werkt?

lees verder
“Ik heb niet de hele dag de tijd!”

“Ik heb niet de hele dag de tijd!”

Wil je tijd winnen? Bekwaam je dan in Motiverende gespreksvoering. Het lijkt veel extra tijd te kosten: vertrouwensband opbouwen, geïnteresseerd doorvragen, luisteren en verandertaal ontlokken. Als je een gesprek echter gericht voert, met de focus op een doel dat je samen afspreekt, bereik je sneller meer resultaat. In dit artikel illustreer ik dat een gesprek in dezelfde tijd een totaal verschillend effect heeft. Gewoon door de aanpak die je kiest.

lees verder
Jouw nieuwsgierigheid helpt!

Jouw nieuwsgierigheid helpt!

Nieuwsgierigheid wordt niet altijd gezien als een goede eigenschap. Ik ben echter wel nieuwsgierig. Jij ook? Lees hoe je jouw nieuwsgierigheid kunt gebruiken om de ander te helpen. Ik beschrijf drie manieren waarop je een nieuwsgierige onderzoekende houding kunt aannemen. Manieren die werken. Als je wilt kun je ze meteen (meer) toepassen en testen wat het doet met jouw gesprekken.

lees verder