Home » Blog » gedragsverandering » Geniet jij voldoende van je succesjes?

Geniet jij voldoende van je succesjes?

door | 4 okt, 2020 | gedragsverandering

Genieten van kleinere of grotere successen blijkt voor veel mensen lastig. Hoe zit dat bij jou? Je hebt vast wensen en je hebt vast al behoorlijk wat ondernomen om bepaalde doelen te bereiken. Daarbij zijn  dingen minder goed gegaan dan verwacht én  dingen gewoon gelukt. Hoera! Maar… heb  je die momenten ook opgemerkt en ervaren?

Zelf heb ik de neiging om aan dergelijke tussenstappen voorbij te gaan. Herkenbaar?

Maar dat ga ik dus nu even  niet doen.  Want sinds gisteren staat de teller voor de Facebook-pagina van Motiverend gesprek op…. 100! Dit mooie ronde getal is voor mij een prachtige mijlpaal! En ik heb nog een mijlpaal… Sinds gisteren ben ik de trotse eigenaar van een Zoom-abonnement. Tijdens de inspirerende ‘Workshop online Werkvormen’ van Arie Speksnijder maakte ik kennis met allerlei prachtige digitale tools en werkvormen. En die ga ik de komende periode gebruiken!

Maar… waarom zijn persoonlijke mijlpalen eigenlijk zo belangrijk bij gedragsverandering? En  wat zorgt ervoor dat we er niet altijd voldoende oog voor hebben?

Genieten van succes…

Marinus Knoope schrijft daarover in zijn boek ‘De Creatiespiraal’, p. 210: “Vraag je maar eens af welke aspecten van je huidige situatie jij jezelf in een eerder stadium hebt toegewenst. Je wilde op vakantie en nu is het zover. Geniet je ervan zoals je je dat eerder had voorgesteld? Je bent de baan en het gezin dat je ooit wenste, hoe voelt het om daar nu te zijn? Je wenste een huis, hoe is het om er nu te wonen? In de praktijk blijkt genieten misschien toch niet zo gemakkelijk en vanzelfsprekend te zijn als je in je verbeelding had verwacht. Dat komt omdat je er meestal te laat mee begint. Genieten  begint niet op het moment dat je je succes bereikt, het begint al veer eerder.”

Mijlpalen zijn succesjes onderweg

In mijn optiek vormen mijlpalen de tussenstappen op weg naar je grotere doel, je stip op de horizon. Bv. gezonder leven, geen financiële problemen meer, je kind dat zelfredzaam/gezond/met toekomstplannen volwassen wordt. Om die stip op de horizon te bereiken heb je kleinere of grotere tussenstappen nodig. Bij gezonder leven is dat bijvoorbeeld stoppen met roken of meer bewegen. Bij geen financiële problemen kan dat zijn dat je je uitgavenpatroon drastisch moet aanpakken en bij opvoeding  dat je het huiswerk niet doet voor je kind,  maar dit door je kind zelf laat doen. Ik  noem maar wat. Het kunnen allerlei tussenstappen zijn. En als zo’n tussenstap dan lukt heb je een mijlpaal bereikt en kan je je succes vieren. 

Kun jij je successen vieren?

En hier is de tekst (p. 121) uit het boek van Sergio van der Pluijm ‘Coachen 3,0, deel 1 Motiverende gespreksvoering’ interessant:

“Uit psychologisch onderzoek blijkt dat gezonde, goed functionerende mensen een lichte vertekening in hun waarneming hebben. Als ze een mislukking meemaken, zullen ze die eerder toeschrijven aan iets tijdelijks, zoals toeval of pech. Successen schrijven ze juist toe aan permanente, persoonlijke eigenschappen. Je zult echter veel coachees tegenkomen die precies het omgekeerde doen: ze schrijven mislukkingen toe aan permanente eigenschappen en successen aan toeval of geluk. Je kunt dergelijke coachees helpen door bij tegenvallers de focus te leggen op tijdelijke, externe omstandigheden die een rol speelden. Bij successen kun je samen onderzoeken hoe ze daar zelf aan hebben bijgedragen. Welke kwaliteiten hebben ze ingezet: doorzettingsvermogen, moed, samenwerking, vindingrijkheid, geduld?”

Dus… hoe zit dat bij  jou? Heb jij altijd voldoende zicht op hoe je zelf hebt bijgedragen aan je eigen succesjes en successen?

Mijn huidige mijlpalen

Op dit moment ‘vier’ ik dus de  100ste ‘vind ik leuk’ op mijn Facebook-pagina ‘Motiverend gesprek’. Het is een tussenstap die ik maak richting mijn missie ‘Professionals  en vrijwilligers helpen met hun gesprekken hét verschil te maken in levens van mensen. Zodat ze er zelf ook veel plezier en voldoening aan beleven’. Het is wellicht een kleine stap, maar daarom niet minder belangrijk.

De andere mijlpaal is mijn lidmaatschap van Zoom. Hiermee ga ik de komende tijd aan de slag om online trainingsbijeenkomsten te organiseren. Spannend, leuk én nodig om mee bezig te zijn. Spannend omdat het nieuw voor me is, leuk omdat ik het fantastisch vind om in dergelijke werkvormen te duiken en nodig omdat  Corona de omstandigheden voor trainingen drastisch verandert. Bovendien geloof ik in een combi van ‘live’ op locatie trainen en ‘online live’ trainen. Ik denk dat dat waarde kan toevoegen voor jou als deelnemer.

Ik ga de komende periode dus met flink veel plezier experimenteren met Zoom, verschillende digitale tools en afwisselende werkvormen. Mocht je het leuk vinden om een keer aan zo’n experimenteel (onderdeel van een) programma mee te doen, laat het me dan via een persoonlijk bericht weten. De inhoud zal natuurlijk gaan over motiverende gesprekstechnieken.

Jouw mijlpalen?

En waar ik nu zo benieuwd naar ben… Wat zijn jouw mijlpalen? En waarom zijn ze belangrijk op jouw weg richting ‘stip op de horizon’. Het kan van alles zijn. Wil je ze delen? Dat zou ik heel leuk vinden. Laat dan een reactie achter of stuur een persoonlijk bericht. En wie weet inspireren en ondersteunen we elkaar op onze reis richting stip(pen) op de horizon.

 

Moniek Vossebeld

Met enthousiasme help  ik je om met je gesprekken hét verschil te maken  in levens van mensen. Zodat je er zelf ook veel plezier en voldoening aan beleeft. De methode Motiverende gespreksvoering is de basis van waaruit ik werk.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin